Haviland Mosquito
Op vrijdagavond 8 september 1944 om 23.40 uur crashte een 2 motorige de Haviland Mosquito FBVI van het 418 e squadron in het Oosterveld in Limmen.
Het toestel was opgestegen om 22.40 van de basis Hartford Bridge in Engeland.
De Mosquito was op weg naar noord west Duitsland. Boven IJmuiden werd het beschoten vanaf Duitse ‘Vorpostboten’ Het vliegtuig vloog in brand, raakte uit koers en crashte vervolgens in een weiland in Limmen.
Voor meer info klik op foto Hartford Bridge
Bij het neerkomen is vermoedelijk de aan boord bevindende munitie ontploft waardoor het toestel in brokstukken uiteenviel. Tot ver in de omtrek werden brokstukken van het vliegtuig en van de beide inzittenden teruggevonden.
De bemanning bestond uit:
Piloot van de Canadian Air Force, flying officer Warren Robert Zeller, 25 jr gehuwd
Navigator van de Royal British Air Force, flying officer Herbert Reginald Tribbeck, 28 jr gehuwd.
Warren Robert Zeller Herbert Reginald Tribbeck
Op 10 september 1944 om 15.00 uur zijn de stoffelijke resten ter aarde besteld op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Zuidkerkelaan.
Nederlands Hervormde Kerk te Limmen Monument voor de Britse Piloten
De Haviland Mosquito was een snelle jachtbommenwerper, later ingezet als jachtvliegtuig, het toestel was gemaakt van triplex en balsa en was gelijmd. Het toestel had 4 stuks 20 mm kanonnen en 4 machinegeweren aan boord. Het vliegtuig droeg de kentekens RCAF staartnummer HX811 en rompnummer THK.
Op bijgevoegde foto staat het beschadigde toestel in een hangaar op Holmesley South in juni 1944. De beschadigingen zijn afkomstig van een V-1 die in de lucht explodeerde toen hij werd neergeschoten. Verschillende brokstukken waaronder de motor zijn later naar het museum Fort Veldhuis gebracht.
Tijdens het proefsleuf onderzoek van Hooghuizen zijn enkele kleine stukjes aluminium, vermoedelijk van de motor gevonden, verder werden een messing doosje een gesp en diverse 20 mm patroonhulzen gevonden.
De beschadigde HX811 in een hangaar Gevonden fragmenten en hulzen
Bovenstaande gegevens komen voort uit het rapport van archeoloog Menno Dijkstra en is in te zien bij de Stichting.
Ron Duindam