Historisch Limmen
monument

Haviland  Mosquito

Op vrijdagavond 8 september 1944 om 23.40 uur crashte een 2 motorige de Haviland Mosquito FBVI van het 418 e squadron in het Oosterveld in Limmen.

Het toestel was opgestegen om 22.40 van de basis Hartford Bridge in Engeland. De Mosquito was op weg naar noord west Duitsland, als gevolg van zeer slecht weer kwam het toestel in de problemen en stortte neer in een weiland in Limmen.
Voor meer info klik op foto Hartford Bridge

vliegveld   vliegtuig
Hartford Bridge (Engeland)                                                                  De Haviland Mosquito       

Bij het neerkomen is vermoedelijk de aan boord bevindende munitie ontploft waardoor het toestel in brokstukken uiteenviel. Tot ver in de omtrek werden brokstukken van het vliegtuig en van de beide inzittenden teruggevonden.

De bemanning bestond uit:
Piloot van de Canadian Air Force, flying officer Warren Robert Zeller, 25 jr gehuwd
Navigator van de Royal British Air Force, flying officer Herbert Reginald Tribbeck, 28 jr gehuwd.

  
Warren Robert Zeller                                         Herbert Reginald Tribbeck

Op 10 september 1944 om 15.00 uur zijn de stoffelijke resten ter aarde besteld op het kerkhof van de Nederlands Hervormde Kerk aan de Zuidkerkelaan.

kerk  begraafplaats
Nederlands Hervormde Kerk te Limmen                                   Monument voor de Britse Piloten

De Haviland Mosquito was een snelle jachtbommenwerper, later ingezet als jachtvliegtuig, het toestel was gemaakt van triplex en balsa en was gelijmd. Het toestel had 4 stuks 20 mm kanonnen en 4 machinegeweren aan boord. Het vliegtuig droeg de kentekens RCAF staartnummer HX811 en rompnummer THK.

Op bijgevoegde foto staat het beschadigde toestel in een hangaar op Holmesley South in juni 1944. De beschadigingen zijn afkomstig van een V-1 die in de lucht explodeerde toen hij werd neergeschoten. Verschillende brokstukken waaronder de motor zijn later naar het museum Fort Veldhuis gebracht.

Tijdens het proefsleuf onderzoek van Hooghuizen zijn enkele kleine stukjes aluminium, vermoedelijk van de motor gevonden, verder werden een messing doosje een gesp en diverse 20 mm patroonhulzen gevonden.

vliegtuig_boem  gevonden
De beschadigde HX811 in een hangaar                                                Gevonden fragmenten en hulzen      

Bovenstaande gegevens komen voort uit het rapport van archeoloog Menno Dijkstra en is in te zien bij de Stichting.

Ron Duindam